Matka

  Matka




Kesäloma alkoi ja Tuukka pakkasi tavaroitaan autoon. Matkaa lomanviettopaikkaan olisi joitakin satoja kilometrejä ja hän ajaisi illalla loman alkaessa yön yli aamuun. Radio soimaan ja liikkeelle. Ilta etenee yöksi kunnes auton akun vikavalo syttyy ja auto hyytyy tien varteen. Soitto tiepalveluun ja sieltä sanotaan että kohteeseen tullaan aikaisintaan aamuyöllä. Siihen on monta tuntia aikaa joten Tuukka sanoo että jos saa liftaamalla kyydin seuraavaan kaupunkiin yöksi niin homma hoidetaan aamulla. Tunnin oltuaan pientareella ohi ajaa kuorma-auto joka pysähtyy nähdessään miehen liftaamassa ja autosta löytyvä kolmiomerkki näkyi ennen autoa. Kuorma-auton kuljettaja nousi autosta kysymään mikä tilanne ja Tuukka sanoo että hätävilkutkaan ei toimi koska akku hyytyi. He sopivat että Tuukka saa kyydin seuraavaan kaupunkiin ja Tuukka soittaa tiepalveluun että sai kyydin, eikä sieltä oltu vielä lähdetty liikkeelle. 


Kuorma-autossa Tuukka kysyy mitä on kyydissä ja vastauksena kuuluu että tyhjiä viinapulloja menossa kierrätykseen. Jos hän saa mennä matkan ajaksi tavaratilaan juomaan pullojen pohjia hän voi samalla lieventää ärsytystä. Tämä sopii kuskille ja samalla sopivat että matka jatkuu kierrätyspisteelle asti.


Tavaratilassa alkaa pohjien juominen jos niitä löytyy. Erillaisia pieniä määriä löytyy useasta pullosta ja jossain vaiheessa alkaa jo humaltua. Jossain vaiheessa löytyy ruskea lasipullo josta on revitty etiketit ja siellä on noin desi juotavaa jäljellä. Tätä määrää noin tunnin juotuaan ja loppuessa hän tuijottaa pullon sisään ja näkee pohjaan kirjoitettuja numeroita. Hän kääntää pullon ja huomaa pohjassa numeroita jotka muistuttavat koordinaatteja. Kuorma-auto saapuu perille kierrätyslaitokselle ja Tuukka nousee tavaratilasta ulkoilmaan. Kaivaa lompakostaan satasen ja kiittää sammaltaen kyydistä. Kuski laittaa satasen taskuunsa ja Tuukka tilaa taksin hotellille nukkumaan pullo mukanaan.


Kun hän on nukkunut itsensä selväksi hän menee taksilla käytettyjen autojen myyntiliikkeeseen ja ostaa auton joka toimii sen verran että sillä voi ajaa katsastusajan loppuun. Tuukka laittaa koordinaatit kännykkänsä navigaattoriin ja lähtee ajamaan kohti koordinaatteja. Matka jatkuu takaisin päin ja ajaa hyytyneen autonsa ohi. Illalla tunnin vielä ajettua hän saapuu metsätielle jonka päädyssä näkyy auto ja mökki. 


Noustuaan autostaan hän katselee ympärilleen ja mökistä tulee esiin eläkeläis nainen. Nainen huomaa pullon Tuukan kädessä ja kysyy mistä löysit tuon? Tuukka kertoo miten hommat on edennyt ja nainen vastaa että hän on kirjoittanut koordinaatit itse. Tarjoaa sen jälkeen kahvit johon Tuukka suostuu. Nainen kertoo kahvia keittäessä että koordinaatit on hänen tapansa löytää seuraa eikä Tuukka ole ensimmäinen joka on käynyt mökillä. Kahvia juodessa Tuukka kertoo Ritvalle että matka mökille on maksanut useita satasia. Ritva menee tämän jälkeen vanhalle viinakaapille mistä ottaa yhden pullon ja tuo sen pöytään. Maistuuko laudanum Ritva kysyy. Tuukka varmistaa että onko kyse ooppium viinasta? Kyllä, kulkenut suvussa kieltolain ajoista asti jolloin suku teki työkseen viinan pimeetä kauppaa. Pullo on 1800 luvulta ja saatu kauppojen yhteydessä lahjaksi. Jos haluat yhden paukun niin sen arvo korvaa jo matkakulut. Tuukka miettii hetken ja suostuu. Ritva tuo kaksi juomalasia pöytään ja kaataa molemmille. 


Rentoutunut tunnelma mielessä on mukava jutella erillaisista asioista yöhön asti jolloin Tuukka menee nukkumaan ja eufoorisesti nukutun yön jälkeen aamulla on hyvä mieli. Kahvit aamulla juotuaan Tuukka soittaa tiepalveluun ja kysyy ehtiikö ne tunnin kuluessa hyytyneelle autolle niin hän ajaa sinne sillä aikaa ja tämä onnistuu. Autolle ehdittyään hän odottaa vielä jonku aikaa kunnes hinausauto saapuu uuden akun kanssa. Akun vaihdettuaan hän luovuttaa vanhan auton liikkeelle ja jatkaa omalla autollaan sinne minne olikin menossa. Ei haitannut vaikka oli kaksi päivää myöhässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huumesotani

Betoniaave

Pähkinöitä