Pankkikeikka


 Pankkikeikka




Kirjadivarissa oli käynyt päivän mittaan väkeä tasaiseen tahtiin. Hiljaisina hetkinä puodin omistaja luki dekkareita ja mietti onnistuisiko joskus pankkikeikka. Lähistöllä oli pankki ja työmatka meni kävellessä sen ohi divarille. Vaikka ei kavereilleen maininnut niin keksi kutsumanimekseen Käki kun kamerat kukkuivat. Kameroiden sijainnit alkoivat olla tuttuja, kun päivittäin vilkuili ympärilleen. Valmiiksi maksetulla salatulla puhelinliittymällä hän piti yhteyttä muutamiin tuttuihinsa. 


Eräänä iltana ennen sulkemisaikaa yksi henkilö tuli liikkeeseen ja yritti ryöstää liikkeen. Käki laski kirjan käsistään rintakehälleen samalla kun häneen osoitettiin aseella. Käki sanoi rauhallisesti että jos haluat pankkikeikan kuuntelet etkä tee mitään tyhmää. Aseen laskettuaan Käki sanoi sulkevansa liikkeen niin voidaan keskustella. Tärskiksi itsensä esitellyt nuori mies halusi kuulla mitä sanottavaa Käellä on sanottavaa. Näytettyään kuvat pankin läheisyydestä ja kameroiden sijainnista alkoi tarkentava selostus. Tärski sai kuitenkin jutustelun päätteeksi 50€ vaitiolorahaa ja Käki hoitaisi loput järjestelyt, jos suunnitelmia noudatetaan.


Keikkapäivänä Tärski laittoi noin 10 metrin päässä pankilta kommandopipon päähänsä ja juoksi putkikassinsa kanssa pankkiin sisälle. Ohitti jonon ja antoi pankin kassan käsiin kranaatin josta veti ensin sokan pois virkailijan pidellessä iskuria. Tämän jälkeen hän käski muiden työntekijöiden avata pankkiholvi ja hän pääsi laittamaan laukkuun 500€ seteleitä avaamattomista paaleista. Lähtiessään hän otti hätääntyneen virkailija käsistä kranaatin ja laittoi sokan takaisin paikoilleen. Heitti kranaatin lattialle ja juoksi karkuun. 


Tovin juostuaan hän saapui divarille ja heitti laukun sisään ja otti samanlaisen laukun mukaansa ja lähti jatkamaan juoksuaan. Hän juoksi niin kauan ja kauas kuin jaksoi kunnes hänet otettiin kiinni. Poliisi-autoon kyytiin ja putkaan selvittelemään tilannetta. Tutkintojen aikana selvisi että kranaatti oli deaktivoitu eli toimintakyvytön kopio ja se että laukku oli täynä väärennettyä rahaa jotka on tulostettu printterillä. Oikeudenkäyntien loppuessa todettiin että miljoona euroa oli kadoksissa, mutta ne löytyi väärennettynä. Ryöstö ilman juridista saalista, mutta käyttäen toimimatonta kranaattia pelotteena 2 vuotta vankilaa. Pankki ei pystynyt selvittämään miten rahat olivat printattuja ja pankki menetti vakuutus politiikan takia toimintamahdollisuudet.


Pankin omistajalla oli kotonaan kassakaappi jossa oli ylimääräistä rahaa ja hän selvittäisi ilman pankkiaan yksityisetsivän avulla missä oikeat rahat ovat. Täytyisi odottaa silti että syytetty on istunut tuomionsa. 


Käki laski mökkinsä varastossa miljoonan pottiaan ja mietti, että odottaa Tärskin tuomion loppua ennenkuin uskaltaisi käyttää rahojaan. Hän oli tyytyväinen ettei poliisi tehnyt etsintää hänen divariinsa ja vain siksi että oli aikaisemmin poistanut omat kameransa puodista ryöstön ajaksi. Hän oli työpaikkansa tulostimella tuottanut väärennetyt setelit ja siinäkin operaatiossa kesti monta yötä ja rahat lattialautojen alle piiloon. 


Yksityisetsivä Poli oli saanut mukavan rahasumman käyttöön Tärskin rahojen sijainnin selvittämiseksi otti yhteyttä kontaktiinsa joka myi vakoiluteknologiaa. Poli sai nimensä kun laittoi yhdellä iskulla itsepuolustukseksi jonku pimeeksi joskus vartijan hommissa, mutta päätyi jatkamaan epävirallisissa muodoissa sen jälkeen töitä.


Tärski vapautui kahden vuoden kuluttua ja hän pohti Käen sanomaa että odota kaksi kuukautta ja katso ettei sinua tarkkailla ennenkuin saavut uudestaan ostamaan kirjaa. Tärski joi vähiä rahojaan puistossa ja muisteli menneitä. Poli saapui viereen istumaan ja tarjosi vajaata vodkapulloa masentuneen näköiselle Tärskille jos haluaisi katuterapiaa. Tärskillä valui nestettä silmistä ja otti huikkaa. Poli kuunteli tarkoin Tärskin humaltuneita puheita ja kun tämä oli tarpeeksi juovuksissa hän laittoi kengän liikkeellä jäljittävän nastan tämän kenkään kiinni. Tärski kertoi miten tarvitsi rahaa huumeisiin ja päätyi sitten tapahtumasarjan kautta vankilaan missä pääsi taas kuiville. Aloittaisi opinnot jos olisi mahdollista mutta vankilassa aika meni vierotukseen. Nyt pitäisi odottaa vähän aikaa niin olisi edes jotain palkkaa eletystä elämästä. Polin kuullessa tarpeeksi hän antoi 20€ ruokaan koskettavasta tarinasta. Kotiin päästyä Poli näki monitorista sijainnin kartalla ja odotti milloin tapahtuisi jotain epäilyttävää.


Tärskin olleessa odottanut noin 2 kuukautta hän meni divariin ennen sulkemisaikaa ja näki siellä Käen lukemassa kirjaa yksikseen. Käki kysyi vakavana että eihän sinua seurattu? Ei ketään pitkiin aikoihin ole kysellyt mitään. Käki päätti sulkea liikkeen ja antoi ohjeeksi että Tärski saapuisi osoitteeseen mistä menisivät autolla mökille jakamaan rahoja. 


Mökillä Käki näytti rahojen sijainnin ja he alkoivat jakamaan niitä. Tässä on puoli miljoonaa mieheen. Nyt Käki matkustaisi pohjoiseen ja myisi mökkinsä ja Tärskistä ei tarvitsisi tietää mitä tekee. Tärski ei itsekkään tiennyt mutta sai ohjeeksi pitää matalaa profiilia muutaman kuukauden. Samalla kameran salamavalo välähtää mökin oven raosta ja tämän jälkeen Poli tulee esiin näyttäen sormilla muodostettua pistoolia. Teidät on pidätetty hän sanoo. Kellään ei ole asetta ja Käki ei pysty reagoimaan tilanteeseen kuin lähtemällä paikalta karkuun autolla Tärskin jäädessä Polin kanssa mökille. Käen auto katosi mökkitielle ja Poli sanoi Tärskille tämän jo istuneen kakkunsa. Poli menee autolleen ja soittaa sieltä mökille poliisipartion. Tämän aikaa Poli lohduttaa Tärskiä että voi mennä vankilassa nyt sinne kouluun mistä oli aiemmin puhe, jos joutuu samasta tilanteesta toistamiseen. 


Poliisien saapuessa Poli näyttää jäljitintä ja kuvaa mistä poliisit saavat tuntomerkit. Tärski menee tutkintavankeuteen ja Käki napataan kiinni maantiellä. Poli saa palkkionsa ja oikeudenkäyntien jälkeen miljoona joka on palautettu pankille uutisoidaan lehdissä, että asiakkaiden rahat ovat nyt palautettuja. Kirjadivarista löytyi tiskin takaa etsintöjen jälkeen sarjakuva jonka kuvien päälle Käki oli liimannut kameralla otettuja kuvia valvontakameroiden sijainneista ja muita muistiinpanoja. Sarjakuva-albumi myytiin huutokaupassa keräilijälle ja rahat päätyivät sinne minne niiden käyttövarat sopivat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huumesotani

Betoniaave

Pähkinöitä